tirsdag 21. juni 2011

Baguette

Det har tatt veldig lang tid å komme fram til en god oppskrift på franske baguetter, men nå tror jeg at jeg har den, se Leila's franske baguetter:

Ferdig på: 7 tim 35 min
Ingredienser:
   Deig 1 (Surdeig):   140 g aktiv surdeig
    Se surdeigstarter her.

JOUR 1: 
Rafraîchir le levainRemplacer  1/2 du levain par la même quantité d'eau, farine, + 1/2 cc de sucre, en conservant consistance initiale).Recommencer le soir, mais sans le sucre.

JOUR 2: 
- 100 g d'eau 
- ½ c.c. de sucre 
- 140 g de farine 55
Mettre un couvercle (non fermé hermétiquement) ou un torchon humide (l'air doit pouvoir passer). 
Laisser doubler de volume toute la journée.

Deig 2:en kvart liten teskje med tørrgjær 
(eller 15 g fersk gjær)
300 g kaldt vann1 sats surdeig (se deig 1)1,5 ts salt1 ts sukker eller maltekstrakt350 g hvetemel
50 g finmalt rugmel
vatten till penslingflingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna.

1. Bland sammen deig1 og deig 2 og la gjære i ca 1,5 time.
2. Del degen i fire og trykk forsiktigt ut hver bit med fingrene til en rektangel.
3. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
4. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
5.Stekes på 240 grader.senk temperaturen til 200 grader etter 5 minuter.
6. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
7. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
8. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
9. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.