Deretter:
10 g gær
1 dl surdej (lav den f.eks. efter Camilla Plums opskrift (let at google frem) eller køb en færdiglavet surdej i f.eks. Meyers Deli)
Jeg bruker ca 140 gram frisk boblende surdeig.
en sjat A 38 (hvis du har)
15 g salt (10 gram maldon salt)
450 g hvedemel
150 g mel af hvad du nu har - f.eks. en blanding fuldkornshvedemel, ølandshvedemel...
Her har jeg variert med:
finmalt rug for et lyst brød eller en miks av:
malte hasselnøtter, malte linfrø, havrekli, rugkjerner,solsikkekjerner, ..
5 dl vand (+ 1 dl når maskinen kører)
Jeg dropper den siste dl vann. brødet mitt blir for løst hvis ikke.
Kom gær i en røreskål med surdej. Tilsæt salt og find køkkenvægten frem. Mål op så du i alt har 600 g mel. Tilsæt 5 dl vand. Rør dejen ved lav hastighed på en røremaskine til den samler sig. Tilsæt den sidste dl vand og kør op på så hurtig en hastighed, som maskinen man klare. Lad den køre til dejen slipper skålen – det kan tage op til 20 min, men det er ventetiden værd. Tjek om dejen er æltet nok ved at trække et stykke op. Kan du strække dejen ud, så den bliver papirtynd uden at gå i stykker, er dejen færdigæltet (den såkaldte glutentest). Kom dejen i en skål og lad den hæve i køleskab. Optimalt et døgn, men natten over kan også gøre det.
Brødet kan heve i noen timer ute (i garasjen ca 1o grader)
Den må stå kaldt hvis den skal stå i et døgn.
Del deigen i to emner. La de heve med en fuktig klut over bakebollen og putt bakebollen i en plastpose før du setter deigen kjølig.
Den ene lager du en stor bolle av (une boule).
Den andre deler du i 4 baguetter.
Del deigen i to emner. La de heve med en fuktig klut over bakebollen og putt bakebollen i en plastpose før du setter deigen kjølig.
Den ene lager du en stor bolle av (une boule).
Den andre deler du i 4 baguetter.
Kom en bageplade med pizzasten i ovnen og varm op på max varme.
Tag forsigtigt dejen ud på et melet bord. Del den evt. forsigtigt i to. Rør endelig ikke for meget ved dejen, men 'klap' den på plads.
Når ovnen er varm, skruer du ned til 280-250 grader. Skub brødene direkte ind på pizzastenen med en bagespade og bag i ca. 20 min.
For brødet er det viktig med steketiden, hvis det ikke står lenge nok blir det rått inni.
Afkøl på en rist.